Search
Close this search box.

Nummer 70 op het droge

Van wachtschip naar clubgebouw

Op 7 oktober 2021 is ons wachtschip de Nummer 70 uit het water gehesen door Sarens Nederland. Inmiddels ligt zij op haar nieuwe ligplaats, achter de jachthaven aan het Kanaal door Walcheren en de Lasloods. Het schip krijgt hiermee een nieuw leven: het wordt een (club)gebouw! Dit realiseren lukt ons niet alleen, maar doen we met hulp van vrijwilligers, sponsoren en andere mensen die onze vereniging een warm hart toedragen. Voor het realiseren van de dromen van de groep is tijd, energie en geld van zoveel mogelijk mensen nodig.

Totstandkoming verhuizing

De groep is gehuisvest op een voormalig binnenvaartschip, de Nummer 70, dat is gebouwd in 1928. Het schip is dé uitvalsbasis voor jongens en meiden van 10-18 jaar. Ze beleven er allerlei avonturen te water, krijgen roei -en zeilles, doen de gekste spelen en leren omgaan met boten, verantwoording en elkaar. Van jong tot oud(er) vinden kinderen aan boord van de Nummer 70 een veilige basis om zich te ontwikkelen maar vooral zichzelf te kunnen zijn en te blijven. Het is natuurlijk fantastisch om als waterscoutinggroep een echt schip als clubhuis te hebben! De vereniging werkt er hard aan om het te behouden. Het is noodzakelijk dat het schip regelmatig gedokt wordt voor onderhoud, maar het is de afgelopen jaren steeds lastiger en kostbaarder geworden om haar goed te kunnen onderhouden.

Samen met de gemeente Vlissingen en Buro MA.AN uit Rotterdam is een stappenplan gemaakt om het schip op het droge te zetten en het maatschappelijk in te passen naast de Lasloods, bunker en stichting behoud Hoogaars. Zo behouden we haar minimaal de komende 30 jaar. Want De Watergeuzen verdienen, als grote en actieve jongerenorganisatie van Vlissingen, een duurzaam en betrouwbaar clubgebouw.

De verbouwing

Om tot een veilig en duurzaam gebouw te komen zijn meerdere aanpassingen nodig. Zo moet er een nieuwe water- en elektra aansluiting komen en zijn nieuwe deuren nodig in de romp van het schip. De huidige energievoorziening is niet meer van deze tijd en zal verduurzaamd moeten worden. De locatie op de kant biedt ook kansen om het schip goed te onderhouden en in de toekomst uit te bouwen. Klik op de rode dots in de foto voor alle deelprojecten die we gaan realiseren of we al uitvoerden:

Nummer 70, Bark 1 Vlissingen

Groen: Gewenst / Ongewenst

Toegangsdeur = ✓

Toiletgroep = ✓

Ketelbinkie

Prik en water = ✓

Steen of kwast

Deur

Oost West Asbest

Zonnetje in huis

Goed gevloerd

Help met klussen

Nu het schip op het droge ligt zijn er meerdere klussen die door vrijwilligers opgepakt kunnen worden. Meld je aan voor de speciale WhatsApp-groep en we houden je op de hoogte van concrete klussen en klusmomenten. Wij waarderen je inzet! Kom je je handen uit de mouwen steken? Dan wordt er uiteraard ook gezorgd voor de inwendige mens. Helpen kan bij ons ook door de handen uit de mouwen te steken als er klusjes geklaard moeten worden. Samen klussen: leuk, waardevol en altijd gezellig.

Naast klussen of een financiële bijdrage voor bovenstaande projecten, is het ook mogelijk om een kant- en klaar pakket te sponsoren. Hiermee kun je ons direct en laagdrempelig steunen voor een goed en meteen zichtbaar resultaat. Kijk hiervoor bij onze sponsorpagina 

We maakten in de romp van het schip een dubbele toegangsdeur op maaiveldniveau. Iedereen kan nu laagdrempelig naar binnen.

We vervingen de gehele elektrische installatie uit de jaren ’50 voor een modern en geoptimaliseerd systeem. Een nette meterkast, LED-armaturen en noodverlichting. Ook beschikken we nu over een vaste wateraansluiting.

We verwijderden de oude WC’s t.b.v. van de dubbele toegangsdeur. De nieuwe WC’s zijn onder de voormalige trap aangelegd. Laat hier de hoop maar varen.

Draag je graag een steentje bij aan ons clubhuis? Dat zal helaas niet gaan, want ons clubhuis is van staal…

Maar het oude schip moet nog wel gestraald en geschilderd worden om het lange tijd te kunnen blijven gebruiken. Dat is duurzamer en past ook in de mooie nautische omgeving van Vlissingen. Ondanks alle hulp en zelfwerkzaamheid is hier een aanzienlijk bedrag voor nodig. Gelukkig kun je op deze manier ook een ‘kwastje’ bijdragen.

Op ons nieuwe terrein willen we zoveel mogelijk groen realiseren. Er staan fraaie bloembakken met een bankje om te genieten van het uitzicht. Deze planten hebben af en toe wat verzorging nodig. Het andere groen tussen de betonplaten is dan weer minder gewenst en halen we een paar keer per jaar weg. Heb je groene vingers en help je een handje bij het onderhoud?

Je sponsort onze nooddeur! Deze is nodig voor een 2e veilige uitgang uit het clubhuis bij een calamiteit. Om maar met de deur in het nieuwe clubgebouw binnen te vallen, met deze donatie wordt de bedrijfsnaam/logo vermeld op een prominente plaats in het clubhuis en op deze goedbezochte website.

Onze verwarmingsketel is nog van de oude stempel; gestookt op diesel en ruim uit de vorige eeuw. Ze heeft er vele jaren voor gezorgd dat we konden opwarmen na een dag avontuur op het water. Dat moet anno vandaag echt anders en duurzamer. Steunt u onze transformatie van diesel naar een duurzamere variant zodat we er straks ook nog warmpjes bijzitten?

Zonne-energie is veel beter voor het milieu, kostenbesparend en voor scoutingleden een leerzame en leuke manier om kennis te maken met duurzame energie en er zelf mee aan de slag te gaan. Met dit project willen wij zonnepanelen op het dak van het clubgebouw leggen, zodat wij zelfstandig het gebouw van stroom kunnen voorzien. We hebben, om het stroomverbruik te reduceren, de verlichting in het clubgebouw al vervangen door energiezuinige ledverlichting.

De rookgasafvoeren van de CV bestaan uit asbest. Om dit te vervangen hebben we professionele hulp nodig.

Wij willen dat onze leden gewoon fijn en veilig kunnen spelen en ravotten; daarvoor moet onze linoleumvloer vervangen worden.

Wat krijg je ervoor terug?

Allereerst wordt je bijdrage aan de realisatie van het nieuwe clubhuis enorm gewaardeerd. Mede door je bijdrage kunnen onze activiteiten de komende tientallen jaren blijven doorgaan! Daarnaast krijgt ons unieke wachtschip als gebouw een nieuw leven. Daarbij maakt de Nummer 70 onderdeel uit van de Nederlandse geschiedenis met in het bijzonder van defensie in én na WOII. Het geeft op deze manier invulling aan de inrichting van de openbare ruimte die perfect past bij de uitstraling van het gebied en de historische omgeving van de bunker en de Lasloods.