Search
Close this search box.

CWO

Bij de Dolfijnen stap je voor het eerst aan boord. Je leert van onze ervaren leiding tijdens het spel op het water hoe je kunt zeilen en roeien. Bij de Zeeverkenners krijg je meer vrijheid en zit je samen aan boord van je eigen boot en leer je op een leuke manier steeds meer over zeilen en roeien, ook leer je de regels op het water. Je behaalt hiervoor zelfs officiële CWO diploma’s! Zo kan je verder doorgroeien binnen je bak en in de groep. Misschien heb je op een dag zelf de leiding op een boot of doe je mee aan een echte zeilwedstrijd.

Zeilen voor de Boulevard Vlissingen in lelievletten
Zeilen voor de boulevard Vlissingen

Als je bij Scouting een zeil-, roei- of motorbootdiploma wilt halen, zul je moeten voldoen aan richtlijnen van de Commissie Watersportopleidingen (CWO). Dit zijn landelijk erkende diploma’s die worden uitgegeven en algemeen erkend wordt, dus ook bij zeilscholen, zeilverenigingen, Scouting Nederland en dus bij de Watergeuzen. Onze lelievletten vallen onder Kielboten. Je kunt bij ons de volgende diploma’s halen:

  • Roeien I/II en III.
  • Kielboot I, II en III
  • Buitenboordmotor I, II en III

Een diploma bestaat altijd uit een deel praktijk en een deel theorie. Elk jaar krijg je de kans om theorielessen te volgen met aan het eind een theorie-examen. Als je dit examen haalt mag je op voor het praktijkexamen. Haal je dat ook, dan krijg je een CWO-diploma. Daarbij hoort ook een insigne voor op je blouse. Wat je precies moet kunnen vind je in de CWO-eisen. De CWO I en II examens worden afgenomen bij de Watergeuzen, de CWO III examen bij de Admiraliteit.

Het leuke van een CWO-diploma is dat deze landelijk, dus ook buiten Scouting, geldig is! Als je bijvoorbeeld moet laten zien dat je goed kunt zeilen bij het huren van een boot, dan kun je je CWO-diploma daarvoor gebruiken.

Alle CWO kwalificaties op een rijtje